Wat is Ikebana?

Levende bloemen

Ikebana is de traditionele Japanse bloemschikkunst die gebruik maakt van bloemen, planten en andere materialen.
Bloemen, planten en ruwe materialen zijn het product van moeder Natuur. Ikebana is de vaardigheid van de mens om de ruwe materialen te schikken.
Het woord ‘Ikebana’ betekent ‘levende bloemen’.

De beoefenaar brengt de bloemen in een compositie die de schoonheid, het levende, naar voren brengt.
Balans van niet-balans
Een van de grote verschillen tussen Europees en Japans bloemschikken is dat westerse schikkingen vaak een symmetrisch geheel vormen van bloemen en planten. Ikebana tracht ruimte te creëren door een beperkt aantal materialen in niet-symmetrische lijnen neer te zetten. De leegte in het werkstuk dient dan om de schoonheid van de enkele bloem, plant of stengel te benadrukken. Deze benadering levert vaak verrassende resultaten op, die als harmonieus worden ervaren.

Vier seizoenen
In Japan worden de vier seizoenen duidelijk geïdentificeerd door de kleurveranderingen in de natuur. Japanners houden ervan om ieder seizoen te vieren met bijbehorende ikebanaschikkingen.

Ikebana en keramiek
Ikebana begint bij het mooiste punt van het materiaal. Daaromheen maakt de beoefenaar reeds bestaande of nieuwe structuren.
Bij keramiek begint hij/zij vanuit het niets, een vormeloze hoop klei en maakt hiermee de vaas of schaal die in zijn of haar gedachten leeft. Dit contrast en het feit dat keramische objecten vaak een uitstekende basis vormen voor ikebanaschikkingen, maken dat deze twee kunstvormen zo goed bij elkaar passen.

Ikebana lessen
Ikebana is één van de traditionele Japanse kunstuitingen waarvan de originele structuren zo ontworpen werden, dat ze goed in de traditionele Japanse huizen pasten. Naast deze traditionele stijl is het mogelijk om ikebana-schikkingen te maken die beter aansluit bij de stijl van moderne of Westerse huizen.

Er zijn vier lesboeken van de Sogetsu ikebana school. In boek 1 en 2 worden de basistechnieken uitgelegd. Hier leert u hoe een goede balans te maken tussen de vaas en de bloemen of takken. Bovendien wordt de relatie tussen het formaat van de schikking en de beschikbare ruimte besproken.
In boek 3 en 4 wordt uitvoerig ingegaan op het maken van vrije stijl schikkingen.
Bij iedere ‘ vrije stijl’-les krijgt u een opdracht. Er wordt van u gevraagd om de basis schikkingen los te laten en uw eigen creativiteit in de schikkingen te leggen.

Improvisatie
Ikebana lessen zijn – vooral in het begin – erg spannend omdat u telkens andere soorten takken of bloemen ziet. Zelfs als u hetzelfde materiaal gebruikt als de voorgaande les, is het toch weer anders. In de natuur is iedere tak of bloem uniek. Misschien denkt u dat de kersentak van de laatste les beter was dan de kersentak van deze les. Deze tak is echter gewoon anders, u moet opnieuw naar de tak van deze les kijken en de mooie punten van deze tak laten zien. Het bestuderen van takken en bloemen is een basis-oefening van ikebana. Als u doorgaat met deze oefening, leert u een goede balans te vinden in ikebana. Dit is een soort improvisatie.

De kunst van ikebana
Ikebana is de kunst die gebruik maakt van natuurlijke materialen.
Ikebana is de kunst van het beste moment, het moment dat de natuur haar mooiste vorm heeft.
Ikebana is de kunst van minimaliseren. Zoek de mooiste lijn en verwijder alle onnodige lijnen.

” IKEBANA – its artistic styles and its activities in The Netherlands ” – door M. Higashi bij Japanse Kamer van Koophandel Kawaraban #213

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s